Trg Kralja Milana

Ideja o podizanju spomenika rodila se odmah po proterivanju Turaka iz Niša.

Međutim, tek posle Prvog svetskog rata obrazovan je odbor sa zadatkom da organizuje podizanje spomenika. Кamen temeljac postavljen je 1927.godine, na pedesetogodišnjicu oslobođenja Niša od Turaka.

Na konkurs su prispela 23 rada, od kojih je prvu nagradu dobio vajar Anton Augustinčić. Spomenik je izrađen u crnom jablaničkom mermeru sa bronzanim skulpturama i reljefima. Na vrhu spomenika je konjanik – vesnik pobede (Moravac na konju), sa zastavom slobode. Niže je friz koji predstavlja borbu Stevana Sinđelića na Čegru, a na severnoj strani Кole Rašić diže Nišlije na ustanak. Istočna i zapadna strana simbolišu događaje od 1809. do 1918. godine.

Još niže su četiri reljefa: zaklinjanje ustanika Кole Rašića sa protom Petrom Ikonomovićem 1874. godine i ulazak olobodilačke vojske u Niš 1877. godine; odluka Narodne skupštine iz 1914. godine o ujedinjenju svih Južnih Slovena i ulazak oslobodilačke vojske u Niš 29. septembra 1918. godine.

Na dan proslave šezdesetogodišnjice oslobođenja Niša od turskog okupatora, 28. juna 1937. godine otkriven je spomenik oslobodiocima Niša.

 

Leave a Reply