Čovek koji je najviše proslavio Niš, Stevan Sremac, nije Nišlija, ”Ivkova Slava” i ” Zona Zamfirova” i danas čuvaju jedno vreme, jezik, običaje od zaborava..

Stevan Sremac rođen je u Senti, u Bačkoj, 11. novembra 1855. godine, gde je proveo rano detinjstvo. Pošto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Đorđević dovodi ga u Beograd na dalje školovanje. Sremac se opredeljuje za studije istorije na Velikoj školi u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nišu, Pirotu i Beogradu. Umro je 12. avgusta 1906. godine u Sokobanji.

Interesantno je da su Sremčevi junaci Ivko, Кalča, Кurjak, i Smuk (predpostavljamo i svi ostali likovi iz Ivkove Slave) bili Nišlije.

Jedini od ove četvorke, Кurjak, nije bio rođeni Nišlija. Doselio se u Niš, nakon oslobođenja od Turaka. Legenda kaže, da je otvorio prvu radnju za prodaju gotove obuće u Nišu.

Na ulazu stavio veliku firmu, što je za nišlije onog vremena bila neobična novina. Iz pakosti ili iz šeretluka drugari mu preko noći prebace preko firme, kožu kurjaka…i tako njemu osta nadimak Кurjak.. Inače na prvom pozorišnom izvođenju Ivkove Slave, prisustvovao je i sam Кalča…kažu da se strašno naljutio na Sremca, pravdao se da nije baš sve tako bilo, a verovatno nije ni sam bio svestan da je kroz ovo delo ušao u legendu.

Na razočaranje mnogih Nišlija, moramo da pomenemo i to, da Zona Zanfirova nije Nišlijka (mada se neki i danas prestavljaju kao Zonini potomci).

Priču i likove Sremcu je ustupio Branislav Nušić koji je u to vreme službovao u Prištini. Lično je poznavao aktere događaja, pa je smatrao da nije zgodno da on o tome piše, a poznavajući Sremca i njegov rad, dao mu je okvire za, prvo pripovetku (u ranim radovima, sačuvanim u rukopisu, glavna junakinja se zvala Vaska Zanfirova) a kasnije i roman Zona Zanfirova.

Miroljub Riki Nedović

Leave a Reply