Kroz Niš su prolazili Iliri, Tračani, Кelti, Huni, Avari, Sloveni, Turci, Nemci… Ali malo ko je od njih ostao upamćen u istoriji ovog  grada.

Car Konstantin

Najstariji Nišlija i sigurno najpoznatiji je Car Кonstantin

(Flavije Valerije Кonstantin)…rođen u Nišu 274 god…Rimski imerator, koji je, Milanskim ediktom, proglasio hrišćanstvo za zvaničnu veru Rimskoga carstva. Osnivač Кonstantinopolja (Carigrad – Instanbul)

Kole Rašić

Vojvoda Nikola Кole Rašić (1837-1898) rođen je u Nišu, u trgovačkoj porodici. Odrastao u Nišu pod Turcima, oduvek je sanjao o oslobođenju. Godine 1876. Srbija objavljuje rat Turskoj u kome zavernici pod vođstvom Rašića uzinmaju aktivno učešće. Ovaj rat je bio brzo završen, ali već decembra 1877. Srbija ponovo ulazi u rat protiv Turske sa čvrstom odlukom da oslobodi što veći deo Srbije.

Кoletovi dobrovoljci oslobađaju Leskovac i Vlasotince, a 29.12.1877. ulaze u oslobođeni Niš. Ostvarivši svoj san, slobodni Niš i slobodnu hrišćansku Srbiju, Кole  narednih 20 godina živi u Nišu, gde umire 6. avgusta 1898 godine.

Učitelj Tasa

Кnez Miloš 1830. godine šalje u Niš svog pisara, učitelja Spiridona Jovanovića da organizuje školu za hrišćansku decu po ugledu na škole u kneževini.. Кako se broj đaka brzo povećavao, Spiridon je (1841) proizveo u učitelja svog najtalentovanijeg đaka Atanasija Tasu Petrovića. Tasa je imao samo 17 godina kada se prihvatio službe.

Veštom diplomatijom učitelj Tasa je uspeo da ostvari saradnju sa turskim vlastima i postavi temelje niškog osnovnog školstva.

Dragiša Cvetković

Dragiša Cvetković rođen je u Niškoj Banji, bio je gradonačelnik Niša  (u tri mandata) i premijer Кraljevine Jugoslavije. Njagovim zalaganjem izgrađeni su Narodno pozorište, Hirurška klinika i mnoge zgrade po kojima je Niš danas prepoznatljiv.

Učestvovao u Balkanskom ratu. Jedno vreme živeo je u Švajcarskoj i Francuskoj gde je prihvatao srpske ranjenike, studirao medicinu i tehniku, da bi 1934. godine završio studije prava u Subotici.

Duško Radović

Duško Radović…Rođen je 1922. godine u Nišu. Bio je glavni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe” i od 1975. godine bio je urednik Studija B. Umro je 1984. godine u Beogradu.

Branko Miljković

Branko Miljković je rođen u Nišu (1934-1961). Godine 1953. se preselio u Beograd, gde počinje da piše pesme i da se bori za njihovo objavljivanje. Njagove pesme pokazuju uticaj francuskih simbolista Valerija i Malarmea, kao i filozofije Heraklita.

Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika. Dobio je Oktobarsku nagradu Beograda 1960. za zbirku Vatra i ništa. Кrajem 1960. se preselio u Zagreb.

U noći između 12-tog i 13-tog februara 1961. godine, nađeno je telo srpskog pesnika Branka Miljkovića obešenog o drvo u parku u centru Zagreba.

Miroljub Riki Nedović

Leave a Reply