PODSEĆANJE: Kada i kako je napravljen tvrđavski most

„Ovim jakim mostom kome nema ravna, prolaze i danju i noću bogati i siromasi“ tako je na mermernim pločama ugrađenim u kamenu zapisao njegov graditelj Mehmed-paša 1619. godine. Кameni most, Taš ćuprija, iznad kamenih stubova imao je dućane, a ispod vodenicu. Ovaj most morao je 1878 da se podigne, obnovi i proširi i tada je ostao bez dućana. Ispod turskog zpisa, njegov obnovitelj je zapisao „Obnovljeno pod vladavinom Кneza srpskog Milana M. Obrenovića IV po osvajanju Niša.“

Trg kralja Milana dobiće novi izgled. Prva faza je počela a novim planom Trg će biti rekostruisan do Niške Tvrđave a obuhvata i sređivanje tvrđavskog mosta. Evo  odsećanja na vreme i način kako je postavljen.

Vreme čini svoje, pa je novi gvozdeni most počeo da se gradi 1895. a završen je 1900. godine. Oštećen je i u Prvom i Drugom svetskom ratu. Obnovljen gordo je stajao ispred Tvrđave, spajajući dve obale, dok nije i on 1961. zamenjen savremenijim današnjim.

Sredinom aprila 1961. godine počela je demontaža Gvozdenog mosta koji je spajao Trg oslobođenja i Tvrđavu i tako je nestao još jedan motiv sa razglednica Niša, ali nije se moglo drugačije. Stari most sa visokim lukovima bio je pretesan za motorni saobraćaj, a i kolovoz mu je bio od drvenih talpi.

Projekat novog mosta uradio je Nišlija Jovan Canić. Gvozdeni most demontirala je Fabrika mostova i skretnica kasnije MIN koja je uradila noseći deo za novi most. Čelična konstrukcija je sližena na trgu a zatim je navučena na temelje. Trebalo je da novi most za saobraćaj bude otvoren za Dan ustanka Srbije, 7 jul , pa za Dan oslobođenja Niša 14 oktobar ali je otvoren tek za Dan Republike Jugoslavije 29 novembar odnosno dan kasnije.

U vreme radova pešaci su koristili privremeni pontonski most montiran nizvodno od gusara. Izgradnjom novog mosta pukao je vidik između Trga oslobođenja i Tvrđave, a kasnije izgrađen je i kej duž obala Nišave. Danas taj prostrani ambijent jeste velika urbana vredonst Niša.

Tih godina preoblikovanje srce grada bilo je zaista veliko. Novi most, nova Robna kuća, izgradnja Doma Sindikata, hotela Ambasador i solitera Gorča i Šestica. Trg Oslobođenja, original je uglavnom sačuvao na zapadnoj strani gde su kitnjaste fasade obnovljene sredinom osamdesetih godina a ostala je još i zgrada današnjeg Predsedništva.

Nadamo se još lepšem izgledu sada Trga kralja Milana. Radovi će potrajati, a to sve zbog boljeg i lepšeg sutra.

Autor : Tomislav Santrač – Niške Vesti

Leave a Reply