Некад и сад

Одвајкада је ту био мост, „Турци заузеше Ниш и срушише мост римски и саградише своју на каменим стубовима Таш-ћупију – Камену ћуприју“ забележио је путописац.
„Овим јаким мостом коме нема равна, пролазе и дању и ноћу богати и сиромаси“ тако је на мермерним плочама уграђеним у камену записао његов градитељ Мехмед-паша 1619. године. Камени мост, Таш ћуприја, изнад камених стубова имао је дућане, а испод воденицу. Овај мост морао је 1878 да се подигне, обнови и прошири и тада је остао без дућана. Испод турског зписа, његов обновитељ је записао „Обновљено под владавином Кнеза српског Милана М. Обреновића IV по освајању Ниша.“
Време чини своје, па је и овај мост морао да се замени. Нови гвоздени мост почео да се гради 1895. а завршен је 1900. године. Оштећен и рушен је и у Првом и Другом светском рату. Обновљен гордо је стајао испред Тврђаве, спајајући две обале, док није и он 1961. замењен данашњим.


Нишка тврђава је један од најпрепознатљивијих мотива града. Ово данас вредно културно-историјско здање изградили су Турци почетком осамнаестог века, на остацима античког и средњевековног утврђења. Камене зидине Тврђаве дуге су преко два километра, захватају простор од 22 хектара и имају четири капије: Стамбол (на сликама) Београдску, Видинску и Водену капију кроз коју су излазило на Нишаву.


CTPAHA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10