Некад и сад

Првобитни споменик краљу Александру на коњу, рад београдског вајара Радета Станковића, постављен је децембра 1939. године а већ првих година после другог светског рата је уклоњен и уништен.
Споменик краљу Александру Карађорђевићу откривен је поново децембра 2004. године у Нишу и тако је исправљена историјска неправда према великом ујединитељу и знаменитој личности у српској историји. У постаменту споменика уклесан је натпис “Краљ Александар Карађорђевић 1888-1934”. Са дуже стране постамента стоји натпис на ћирилици, на краћој је на латиници.


Крај Саборне цркве је Мала саборна црква, Светог Арханрела Михаила и Гаврила. Храм је саграђен и освећен 1819. године на темељима још старије цркве. Због противљења Турака, који нису дозволили да буде вишља од њихове џамије, црква је својим већим делом укопана у земљу. Цркву краси иконостас са почетка 19. века. Израђен је у дуборезу од липовог дрвета и представља стилизоване биљне и зооморфне мотиве. Састоји се од 72 иконе од којих су посебно вредне престоне иконе живописане на Светој Гори 1815. године пре завршетка цркве. Црква је обнављана 1927. а затим 1948. године услед оштећења од поплаве.


Цео комплес зграда и локала на углу Обреновићеве и Пашићеве улице је срушен да би се изградио (од 1991 до 1993. год.) у то време највећи тржни центар, јужније од Београда. Поред зграде на углу, сасвим десно, налазила се позната кафана „Калча“, по којој је и тржни центар добио име.


CTPAHA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10