Некад и сад

Чесму на тргу краља Милана је пројектовао инжињер Јосиф Ринер и предвидео је њену изградњу од гранита. Клесарске радове водио је познати италијански клесар Виценцо Калитерна.
Чесма је 1935. године пребачена у Чаирски парк и препуштена забораву и немарности грађана. Тек 2007. године је рестаурирана и враћена поново на трг али сада нешто северније од првобитног положаја.


Све до 1935. године, када је на тргу краља Милана почела градња величанственог споменика ослободиоцима Ниша, налазила се лепа камена чесма, која је саграђена недуго после ослобођења Ниша од Турака, тачније 1898. године. Тада је пресељена у градски парк Чаир. Током ’90-их година препуштена је забораву да би на крају била и јако оштећена, делом поломљена и ишврљана графитима. На главни градски трг је враћена 2007. године, где је рестаурирана и постављена недалеко од места где је некад стајала.


„У простараној долини лежи град Ниш. Импозантан поглед … Непрекидно поље кровова, проткано је зеленом бојом дрвећа, које преплиће цео град и даје му мило, пријано лице. Околину места запремају велике творнице и војарне…“
Овако је речима насликао Ниш чешки сликар Лудвиг Куба 1896. године. Да ли је и данас тако просудите сами!


CTPAHA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10