Некад и сад

По Винтеровом плану за „уређење вароши“ удешен је један од централних градских тргова – Синђелићев трг. На њему је 1910. године изграђена згеада за потребе Среског начелства, а касније се постала Суд. Дограђена је 1957. године и том приликом је изгубила фасадну декорацију. Ревитализована је крајем прошлог века када је добила и име „Палата правде“. Зграда Суда са кулом и сатом један је од препознатљивих мотива града.


Настала на некадашњем Цариградском друму, Вождова улица водила је до Стамбол-капије, некадашњег јарка и бедема као заштите од поплава, са капијом око које се формирала махала. Како се град ширио тако се Стамбол-капија померала ка истоку. Данас је на првобитном месту Стамбол-капије велики и веома фреквентни Синђелићев трг.


Овом улицом су од 1930. године па све до 1958. пролазили нишки трамваји. Трамвајским шинама тутњао је, клопарао и звонио трамвај на путу од Железничке станице ка Нишкој бањи. Нишлије су се њиме радо возиле, посебно лети у отвореној трамвајској приколици.Трамваја, на жалост, на нишким улицама више нема.


CTPAHA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10